Hamilton Road

  • (blockwork)
  • (concrete)
  • (oak)

Magri Williams designed a side extension to provide a new kitchen and dining area. Externally, the angled roof mirrors the form of the outrigger and improves the head height internally. A fixed window on the extension aligns with a new internal window in the existing part of the house, offering long views into the garden. A pivot door connects the kitchen with the garden and the first floor window is replaced, to refresh the property and tie together the new and existing.

In the extension, angled timber rafters are exposed and a large roof light creates a play with light, as the sun moves around the site. A bespoke bench runs the length of the dining area and a new opening, connecting the kitchen, is lined with oak. 

The extension uses an industrial material palette, with fair faced blockwork, exposed externally and internally. The materials are limited to blockwork, concrete and paint to create a sharp aesthetic, with an oak kitchen to add warmth.